Zelf je sportvoeding maken: een energieboost voor wielrenners
Ben je er ook een beetje klaar mee om elke keer dezelfde repen en gels naar binnen te werken tijdens je fietsritten? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt namelijk heel eenvoudig je eigen sportvoeding maken. Een persoonlijke touch die net even dat extra duwtje op de pedalen geeft.
In dit artikel ik je leren hoe je eenvoudig je eigen sportvoeding maakt voor onderweg. Veel leesplezier, en daarna met bakken!
De basis van sportvoeding voor wielrenners
Voeding is je brandstof, simpel. Zonder benzine kan een auto niet rijden, en zonder goede voeding kun je als wielrenner niet optimaal fietsen. De heilige drie-eenheid van macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en vetten – zijn jouw benzine. Zorg er dus voor dat je tank altijd voldoende goed gevuld is.
- Koolhydraten: De snelweg naar energie. Denk hierbij aan volkorenproducten, fruit en granen.
- Eiwitten: De bouwstoffen voor je spieren. Deze vind je in noten, zaden en zuivel.
- Vetten: De lange-afstand energie, zoals die uit avocado’s of vette vis.
Naast voeding is ook hydratatie, oftewel drinken, belangrijk. Zie water is als de olie voor je lichaam, het zorgt voor transport van de voeding en zorgt dat alles soepel stroomt.
Zelfgemaakte vs sportvoeding uit de winkel
Waarom zou je zelf sportvoeding maken? Ten eerste is het vaak goedkoper, puurder en je weet precies wat erin gaat. Plus, je kunt het helemaal aanpassen naar jouw smaak en behoeften. Eigenlijk alleen maar plussen dus.
Dit wil overigens niet zeggen dat kant-en-klare sportvoeding die je in de winkel koopt slecht is hoor. Er is zeker weten hele goede sportvoeding te koop, daarover lees je binnenkort in andere blogartikelen meer.
Wat stop je in je keukenkastje?
Voor je zelfgemaakte sportvoeding heb je een aantal basisitems nodig. Wat je bijvoorbeeld goed kunt gebruiken:
- Natuurlijke zoetstoffen zoals honing of agavesiroop.
- Gedroogd fruit en noten voor energie en een prettige crunch.
- Granen zoals havermout voor de vulling.
- Zaden zoals chia of lijnzaad die voor een extra voedingsboost zorgen.
3 simpele recepten om zelf sportvoeding te maken
Energiegels
Meng ¼ kopje honing, ½ kopje gepureerd fruit naar keuze en daarbij een snufje zout. Voeg eventueel wat chiazaadjes toe. Deze natuurlijke gel geeft je een snelle energieboost.
Energierepen
Combineer 1 kopje havermout, ½ kopje noten, ½ kopje gedroogd fruit, en een paar eetlepels honing of agavesiroop. Bak het mengsel in de oven tot het stevig is en snijd het in repen.
Isotone sportdrankjes
Los een handjevol natuurlijk zeezout op in een liter water en voeg sap van een citroen en een beetje honing toe. Voilà, je eigengemaakte sportdrank is klaar voor optimale hydratatie.
Herstelshakes
Mix 1 banaan, 1 schepje (plantaardig) eiwitpoeder, een handvol spinazie en een glas amandelmelk. Stop alles in de blender en mixen maar. Geloof me: het is lekker en perfect voor spierherstel.
Wielerjas Tips & Tricks!
- Test je zelfgemaakte voeding tijdens trainingen, en niet op wedstrijddagen of tijdens een fietsevenement.
- Zorg voor goed afsluitbare en makkelijk mee te nemen verpakkingen, bij voorkeur herbruikbare.
- Experimenteer met ingrediënten en smaken. Niet alles hoeft in één keer perfect te zijn en je kunt alles afstemmen op je eigen behoeften.
Veelgemaakte fouten
- Te veel nieuwe dingen tegelijk proberen: Te fanatiek aan de bak gaan en veel verschillende dingen tegelijk gaan proberen is verleidelijk, maar zeker niet handig in het begin. Dus start simpel, met één of twee receptjes en ontdek wat het beste werkt voor jou.
- Niet genoeg variëren: Je sporterslichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig. Variatie in wat je eet, voor, tijdens en na het sporten zorgt ervoor dat je altijd voldoende energie in je batterijtje hebt.
- Vergeten te hydrateren: Drinken is net zo belangrijk als eten, en het mooie is dat je in drinken ook voedingsstoffen kunt toevoegen. Zeker op warme dagen is een (eigengemaakte) isotone sportdrank je wapen tegen uitdroging en krampen.
Veelgestelde vragen
Conclusie
Met de informatie en tips in dit artikel kun je de fiets op met je eigen, helemaal op maat gemaakte sportvoeding. Geef je lichaam precies wat jij nodig hebt en geniet van elke kilometer op de fiets, van start tot finish. Ik hoop dat dit artikel je inspireert om zelf aan de slag te gaan met het maken van je sportvoeding. Laat je vooral niet afschrikken door de gedachte dat het enorm veel tijd kost, het is echt veel makkelijker dan je denkt.
Heb je zelf tips of leuke ideeën? Deel dan op deze pagina je beste recepten, en vooral ook je misbaksels. Zo leren we allemaal van elkaar!
Fotocredits: Canva Pro