Een biertje drinken onderweg tijdens je fietsrit?
Op een mooie zomerse dag is een tussenstop tijdens je fietsrit op een terrasje iets wat er voor veel wielrenners gewoon echt bij hoort. De koffie met appelgebak wordt dan nog wel eens ingeruild voor een lekker fris smakend koud biertje. Maar is dit wel verstandig als je nog een x aantal kilometers voor de boeg hebt?
In deze blog ga ik je antwoord geven op de vraag: kan een biertje drinken onderweg tijdens je fietsrit kwaad? Veel leesplezier!
Wat gebeurt er met je lichaam als je alcohol drinkt tijdens het sporten?
Als je alcohol drinkt tijdens het sporten, dus ook bij fietsen, heeft dit best wat impact op je lichaam. Volgens de Richtlijn Verslaving is alcohol een stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Dit betekent dat het je reactietijd kan vertragen en je evenwicht kan verstoren, wat zoals je begrijpt riskant is tijdens het fietsen.
Daarbij leidt alcohol tot uitdroging wat een negatieve invloed heeft op je prestaties tijdens het fietsen. Ook zorgt het voor een verminderde bloedtoevoer naar je spieren waardoor de kans op kramp en vermoeidheid groter wordt.
Het zal geen verrassing zijn dat alcohol en fietsen (zeker hard fietsen) geen goede combinatie is, zeker niet als je van plan bent om een langere rit te maken.
Alcohol en fietsen op een warme zomerdag
Dat biertje op het terras tijdens die tussenstop lijkt in eerste instantie waarschijnlijk het beste idee. De frisse smaak en het ontspannende effect voelt even als een verdiende beloning na het harde werken op de fiets. Maar wat je op dat moment waarschijnlijk niet realiseert is hoe de warmte de effecten van alcohol versterkt, zeker tijdens inspannende activiteiten als fietsen.
De combinatie van alcohol en de hitte tijdens warme zomerdagen verhoogt het risico op oververhitting. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om de eigen temperatuur te regelen waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en in de ergere gevallen flauwvallen of zelfs een hitteberoerte.
Is het slim om een biertje te drinken tijdens een fietstocht?
Sorry bierdrinkende wielrenners, ik wil niks verpesten maar deze vraag ga ik toch echt met nee beantwoorden. Dit neemt niet weg dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is natuurlijk. Naast de nadelen zijn er heus ook voordelen aan het drinken van een biertje. Ik zet eerst de voordelen, en daarna de nadelen eens voor je op een rijtje.
Voordelen van een biertje tijdens een fietstocht:
- Gezelligheid: Er gaat weinig boven de gezelligheid van het delen van een koud biertje met vrienden tijdens een lange fietstocht.
- Ontspanning: Een biertje kan helpen om te ontspannen en te genieten van het moment.
- Hydratatie: Hoewel bier uitdrogend kan werken, kan een biertje in beperkte mate ook een beetje bijdragen aan hydratatie.
En de nadelen van een biertje tijdens een fietstocht:
- Vertraagde reactietijd: Alcohol vertraagt je reactietijd, dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties tijdens het fietsen.
- Verhoogd risico op ongelukken: Met alcohol op ben je minder scherp, waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot.
- Uitdroging: Alcohol kan uitdroging veroorzaken, wat je fietsprestaties kan beïnvloeden en kan zorgen voor (ernstige) fysieke ongemakken.
Wielerjas Tip!
Verplaats je biermomentje naar het eindstation, dus thuis. Leg voor je vertrekt lekkere wielerbiertjes in de koelkast, en na afloop van je fietsrit: genieten maar!
Goede alternatieven voor een biertje met alcohol
Er zijn naast een biertje (met alcohol) natuurlijk voldoende alternatieven die zeker niet onbenoemd mogen blijven. Om de fietspret niet te drukken raad ik je aan om de onderstaande alternatieve fietsbiertjes zeker eens te proberen.
1. Koerspret
Mijn persoonlijke nummer één: Koerspret! Deze mag dan ook zeker niet in de lijst ontbreken. De wielerbiertjes van Koerspret van Nederlandse bodem zijn inmiddels een begrip geworden in de fietswereld. Met biernamen als de Waaier, Snok, Bunny Hop en Gangmaker. Hoe vet klinkt dat?! De Chapeau Champ, Annemiek’s Low- Alc IPA is het biertje van Koerspret met slechts 0,3% alcohol, ideaal dus om onderweg mee te pakken.
2. Kwaremont
Wielerbier uit België, dan heb je het al snel over de Kwaremont. Uiteraard genoemd naar één van de meest legendarische hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. Naast de Kwaremont met alcohol is er sinds kort ook een fris blondbiertje genaamd “Fittest Blonde” met 0,3% alcohol dus nagenoeg alcoholvrij. Kwaremont claimt zelfs dat dit isotone biertje bidonproof is. Dat gaan we binnenkort maar eens testen.
3. ABloc
Net als Koerspret is ABloc een Nederlands wielerbiertje. De focus van ABloc ligt op alcoholvrij, nouja eigenlijk arm. Van de Pro Zero met 0,2% alcohol tot de Session Blonde met 2,8% en de Ultralight IPA met 1,2% daar mooi tussenin. ABloc heeft een echte connectie met de wielersport, ze zijn zelfs de hoofdsponsor van een (semi)professionele wielerploeg.
Conclusie
Een biertje kan tijdens een fietstocht gezellig en ontspannend zijn, maar er zijn ook zeker duidelijke risico’s. Het verhoogt het risico op uitdroging, kan je reactietijd vertragen en het risico het verhoogt de kans op ongelukken.
Als je ervoor kiest om een biertje te drinken tijdens je fietstocht, doe dit dan in elk geval met mate. Zorg dat je er voldoende water bij drinkt en wacht na het drinken van alcohol even voordat je weer op de fiets stapt. Onthoud altijd: veiligheid gaat boven alles.
Fotocredits: Pexels