de zin of onzin van benen scheren voor wielrenners

De zin of onzin van benen scheren voor wielrenners

Laten we het eens gaan hebben over een glad onderwerp dat iedere serieuze fietser wel eens overweegt: het scheren van de benen. Wat voor wielrensters waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld is, kan er bij de heren misschien wel eens een wenkbrauwtje gaan fronsen.

Het scheren van de benen is niet alleen een kwestie van stijl, maar het heeft ook zeker praktische voordelen. Dus, waarom zou een wielrenner tijd in de badkamer spenderen met een scheermesje in de hand? Laten we eens kijken naar de voordelen en hoe je het beste die zijdezachte finish kunt bereiken.

De esthetiek van gladde wielrennersbenen

Wielrennen is veel meer dan alleen hard trappen, het is vooral ook een sport van stijl en traditie. De gladde benen zijn bijna een onbesproken regel in het peloton, zeker op wedstrijdniveau. Het toont aan dat je aandacht besteedt aan elk detail van je sport, plus dat je spieren eruit zien alsof ze rechtstreeks zo uit een anatomieboek komen!

De praktische voordelen van geschoren benen

Laten we het esthetische aspect even parkeren en focussen op de functionele kant. Er zijn namelijk minimaal drie praktische voordelen, namelijk:

  • Minder luchtweerstand door wrijving: Al is de impact op de aerodynamica klein, in de wielersport kan elk klein voordeel tellen.
  • Wondverzorging: Valpartijen horen (helaas) bij de wielersport en haarloze benen maken het verzorgen van schaafwonden een stuk makkelijker.
  • Massagegemak: Gladde benen maken niet alleen massages aangenamer voor zowel de renners als de masseur, geschoren benen masseren is ook efficiënter voor het doel: herstel.

De mythe vs realiteit

Er zijn nogal wat mythen rond het scheren van benen. Hoewel je er niet per se sneller van gaat fietsen, helpt het wel om ‘in je mental zone’ te komen en kan het een psychologisch voordeel opleveren.

Methoden voor benen scheren

Het scheren van je benen kan afhankelijk van je haargroei een karwei zijn, maar goed gereedschap is het halve werk. Hieronder zijn wat methoden en producten die je kunt gebruiken om die perfecte gladheid te krijgen:

  • Elektrische trimmer: Begin de eerste keer bij voorkeur met een trimmer zoals de Philips Bodygroom om het haar kort te maken.
  • Scheergel en scheermes: Gebruik vervolgens een goede scheergel, van bijvoorbeeld Gillette, en een kwalitatief scheermes. Bespaar niet op je scheermesjes, van die wegwerp gevallen krijg je snel wondjes en dat wil je natuurlijk niet.
  • Naspoelen en insmeren: Ben je klaar met scheren en is alles lekker glad, smeer je benen dan in met een zachte lotion of balsem. Hierdoor herstelt de huid en voorkom je irritaties.

Veelgestelde vragen

Ja en nee. Nouja nee, meer minimaal in termen van aerodynamische voordelen. De ja omdat het gevoel van de wind langs je gladde huid een psychologische energieboost geeft. Oké, dus toch die ja.

Ja absoluut, zonder haar zijn (schaaf)wonden een stuk makkelijker schoon te maken en te verzorgen.

Dat hangt vooral af van je haargroei, maar de meeste mannelijke wielrenners scheren de benen het ongeveer eens per week. Ook voor wielrensters is het gemiddelde één keer per week.

Als je een flinke haargroei hebt op je benen dan is het slim om de eerste keer je benen te scheren met een elektrische trimmer of bodygroomer. Daarna wordt het snoeien een stuk makkelijker en volstaat een gewoon scheermesje.

Conclusie

Benen scheren in de wielersport is een combinatie van persoonlijke voorkeur, psychologische voordelen en een aantal praktische voordelen. Vooral voor wedstrijdwielrenners spelen de praktische voordelen zeker een belangrijke rol. Met de juiste tools kun je dit ritueel snel en effectief uitvoeren, en na enkele keren zul je merken dat het snel een gewoonte begint te worden.

De eindconclusie wat mij betreft: met gladde benen door de wind snijden is meer dan een statement, het is een keuze voor looks, comfort en zelfzorg. Dus pak je scheermesje (of apparaat) en maak je benen glad klaar voor de voor de volgende snelle rit. Succes!

Fotocredits: Canva Pro

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *